SCT tuner freeze during download

Discussion in 'Drivetrain, Exhaust and Electrical' started by docs302, Mar 14, 2019.

  1. docs302

    docs302 TMO Race

    Messages:
    420
    Likes Received:
    213
    Joined:
    Dec 31, 2014
    Location:
    Philly
    I was downloading one of Shaun's JLT CAI tunes last night and the programmer froze at the very end. The screen said "Clearing DTC.....please wait". Waited 35 min then had to go to sleep. I turned the key off and when I checked this morning it was still frozen with that screen. I just pulled the plug. Didn't have time to start the car. What could happen? It seems the tune may have loaded but now I'm afraid to re-tune. I waiting to hear what Shaun recommends. Anybody have that happen?
     
  2. ArizonaBOSS

    ArizonaBOSS Because racecar. Moderator

    Messages:
    8,334
    Likes Received:
    2,013
    Joined:
    Dec 6, 2010
    Location:
    Arizona, USA
    IMO I would probably trying to "return to stock" and then re-flashing with your desired tune.
     
    TymeSlayer likes this.
  3. docs302

    docs302 TMO Race

    Messages:
    420
    Likes Received:
    213
    Joined:
    Dec 31, 2014
    Location:
    Philly
    Shaun just told me it is a common glitch with the X4 and that I'm ok. I was in a panic that I screwed up the ECU and the car would be dead. Just got home and the car started right up after 4 months of sitting and after a little sputter it went right into a nice idle.
     
    TMSBOSS and ArizonaBOSS like this.
  4. steveespo

    steveespo Lord knows I'm a Voodoo Child Moderator

    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    727
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    NY Metro
    You have to update the device. SCt is doing almost daily updates that you have to keep up with. So if the last time you updated was when you loaded base tune and then you get a revision a couple weeks later you should return to stock, update device, upload revision and then program the car.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. docs302

    docs302 TMO Race

    Messages:
    420
    Likes Received:
    213
    Joined:
    Dec 31, 2014
    Location:
    Philly
    Yup that's what Shaun said. It will be done.
     
  6. Coz

    Coz TMO Race

    Messages:
    461
    Likes Received:
    345
    Joined:
    Mar 4, 2018
    Location:
    Philly Metro Area
    Is there any danger in losing any user options when updating the device due to SCT's settlement with the feds?
     
  7. steveespo

    steveespo Lord knows I'm a Voodoo Child Moderator

    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    727
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    NY Metro
    If you have an old tune you like, and are not changing it don’t upgrade the device. Only have to update if you are using a newly written tune. Supposedly all new tunes are reported back to SCT/Derive and the manufactures can see that data as part of the recent settlement.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Coz likes this.
  8. Wolvee

    Wolvee TMO Intermediate

    Messages:
    24
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Jul 19, 2018
    Location:
    Historic Triangle
    When it happened with my X4 & 16 I called SCT who sent me a fresh tune with a different name and it worked fine after that. I've always liked SCT but it might be time to switch over to HPtuners and learn to do it myself.
     
  9. docs302

    docs302 TMO Race

    Messages:
    420
    Likes Received:
    213
    Joined:
    Dec 31, 2014
    Location:
    Philly
    What? Had no idea. What settlement? Have I been living under a rock?
     
  10. JAJ

    JAJ TMO Addict

    Messages:
    590
    Likes Received:
    589
    Joined:
    Mar 28, 2016
  11. ChrisM

    ChrisM No bad days.

    Messages:
    489
    Likes Received:
    489
    Joined:
    May 29, 2017
    Location:
    Japan
    Last edited: Mar 16, 2019
  12. docs302

    docs302 TMO Race

    Messages:
    420
    Likes Received:
    213
    Joined:
    Dec 31, 2014
    Location:
    Philly
  13. Cruiserfx

    Cruiserfx TMO Intermediate

    Messages:
    89
    Likes Received:
    50
    Joined:
    Jan 26, 2013
    Location:
    Southern Maryland
    I am getting ready to program the car with a revised tune, which I have not loaded in my SCT device yet. Curious as to what is accomplished by programing the car with the stock tune? I was planning on updating the device, loading the revised tune into the device, then programing the car with the revised tune.
     
  14. steveespo

    steveespo Lord knows I'm a Voodoo Child Moderator

    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    727
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    NY Metro
    In order to update the device firmware you have to remove the stock tune from it by loading it back into your cars' ECU. Won't allow update if you don't. Reason I always return the car to stock when uploading a new or updated tune is I want to make sure there is no stray data from any old tunes left behind to corrupt the new tune data. Over cautious but I worry less.
    Steve
     
    Cruiserfx likes this.

Share This Page